Mat och Dryck

Maträtter

När man besöker Greklands fastland, de grekiska öarna eller huvudstaden Aten måste man naturligtvis prova på det grekiska köket. Olivolja och fetaost är viktiga ingredienser i den grekiska maten. Det finns oerhört många smakrika maträtter i Grekland och ett tips är att välja att äta Mezé. Mezé är ungefär som ett svenskt smörgåsbord och det är ett bra sätt att få prova på många olika rätter.

Den rätt man kanske allra mest förknippar med Grekland är nog Moussaka. Moussaka är en härlig kryddig gratäng med auberginer och lammfärs som huvudingredienser. Den är mustigt kryddad med vin, kanel och vitlök. Det finns oändligt många varianter av denna ”bondgratäng”.

Det kanske allra vanligaste sättet att äta kött är att äta Souvlaki. Souvlaki är ett grillspett med lammkött, griskött och nötkött blandat med grönsaker, som till exempel paprika, tomat eller lök.

Till varje maträtt äter man den underbara grekiska salladen med mycket tomater, lök och fetaost. Till detta serveras vitlöksdoftande tsatziki som är så god att doppa brödet i.

Det grekiska köket är känt för sina mycket delikata fyllda grönsaker. Rätten kallas Gemiska och kan bestå av många olika fyllningar. Det vanligaste är kanske fyllningar av ris, köttfärs och örter. Många olika grönsaker kan fyllas, såsom till exempel tomater, aubergine, zucchini och paprika. Det som jag tycker påminner om de svenska kåldolmarna är fyllningar inlindade i vinblad. Prova dessa Gemiskas; de är mycket delikata.

Den grekiska grillade bläckfisken är verkligen en delikatess. Den är kolgrillad och serveras oftast med citron, olja och vinäger.

Om man vill äta en soppa till middagen skall man be om en Fassolada. Den serveras antingen varm eller, på sommaren, kall. Fassolada är en mustig, smakrik soppa gjord på vita böner, morötter, tomater och den kryddas med oregano och naturligtvis olivolja.

Pittes härstammar egentligen från turkiet och är en mycket god paj. Det unika med denna paj är degen den görs av. Denna deg sätts samman av mängder av lager av mycket tunn deg som penslas med olivolja. Degen kallas filodeg. Vad man sen fyller pajskalet med kan varieras i det oändliga. Kanske fylls den med den underbara grekiska honungen eller fetaost och grönsaker.

Om man tror sig vilja äta kanin är det Stifado man skall välja från matsedeln. Denna smakrika kaningryta är kryddad med spiskummin, nejlika och kanel.

Den ursprungliga grekiska salladen heter Horitiki och innehåller gärna gurka, rödlök, paprika, oliver och naturligtvis fetaost. Över salladen ringlas olivolja. Denna sallad är mycket god tillsammans med Tsatziki.

Drycker

Den mycket speciella drycken Ouzo är något man måste prova på när man besöker Grekland och Aten. Ouzo är en spritdryck med anissmak. Ouzo dricker gärna grekerna till meze. Det finns mängder av Ouzo-Meze barer i Aten och det kan vara mycket trevligt att äta lunch på en av dessa otaliga barer.
Ouzon är vattenklar då den beställs in, men när man tillsätter vatten blir den vit som mjölk. Den kan drickas som den är eller med lite vatten eller som drinkingrediens med läsk eller soda.

Retsina är grekernas mycket speciella vita vin. Det är ett vin med anor ända från antiken och passar utmärkt att dricka till den grekiska maten. Retsina innehåller kåda från Aleppo-pinjen och många har lite svårt för kådasmaken. Vinet uppstod av en slump när den kåda man använde för att täta kärlet där vinet förvarades blandade sig med vinet. Väl kylt en varm sommardag är Retsina ett mycket gott vin att välja till maten.

Om man inte tycker om kådasmaken i Retsina-vinet kan man istället välja att beställa in Hima som är ett hembryggt vin på fat. Om man väljer att köpa sitt Hima på en bodega får man den ofta tappad från dessa fat i plastdunkar eller plastflaskor.

Ett starkvin som är mycket speciellt för Grekland är Mavrodaphne. Vill man köpa med sig en present hem till väntande släktingar kan detta vin vara en fin gåva. Namnet betyder ”Det smakrika” och tillverkas helst av druvor från Peloponnesos.

På kaffebarer bör man beställa in Frappé. Denna dryck serveras kall och består av Nescafé, mjölk och kallt vatten. Drycken vispas ordentligt och ett lager svalkande skum bildas längst upp. Prova Frappé en varm dag. Drycken är mycket sval och läskande.