Övriga muséer

När man besöker Aten bör man känna till att det finns så mycket mer att utforska och besöka än det som den vanliga turisten inriktar sig på. Förbereder man sig noga kommer man att finna många guldkorn som inte normalt tillhör det vanliga turiststråket. Här kommer en del tips på lite annorlunda muséer att besöka, vilket kan förgylla semestervistelsen i den underbara antika staden Aten.

Bysantiska muséet

I det ”Bysantiska muséet” hittar man en av världens rikaste samlingar av ikoner. Dessa är så gamla som ända från 300-talet. Ta god tid på er i muséet. Här finner ni även den underbart vackra ”Madonna Episkepsis” som skapades på 1300-talet.

Muséet för grekisk folkkonst

I ”Muséet för grekisk folkkonst” kan man beskåda mängder av broderier, krukor, vävda föremål och dockor från det grekiska fastlandet och även de många öar som tillhör riket. Dessa föremål visar den grekiska befolkningens vardag genom åren. Här kan man också finna många olika klädedräkter som ger oss en föreställning om hur bönderna eller stadens innevånare såg ut.

Nationalgalleriet

”Nationalgalleriet” är ett mycket stort bildgallerie i Grekland. Här kan man bland annat beskåda Alexandros Soutzos privata samling av bilder och porträtt. Nationalgalleriet är Greklands största och redan på 1800-talet fanns här över 100 målningar.

Hellenska barnens museum

”Hellenska barnens museum” är kanske mer en lekskola än ett museum. Här anordnas mängder av utställningar, teaterföreställningar och musikaliska evenemang , allt för att lära barnen älska konst och konstnärliga upplevelser.

Goulandris naturhistoriska museum

Konstnärinnan Nikó Goulandris öppnade 1964 ett museum tillsammans med sin man. Detta museum heter ”Goulandris naturhistoriska museum”. Det här muséet innehåller inga gamla krukor och antika statyer utan är fullt av uppstoppade djur och information om djur. Här finns till exempel uppstoppade lejon. Därför kan muséet vara ett trevligt utflyktsmål att göra med barnen.

I Goulandris naturhistoriska museum kan man lära sig att Munksälen är Medelhavets enda sälart. Man får också information om den stora havssköldpaddan som finns i Medelhavet. Denna sköldpadda lägger ägg på de grekiska öarna.