Övriga sevärdheter

 I Aten finns väldigt många sevärdheter att besöka. De flesta är lokaliserade i området runt Akropolisklippan. Detta gör att man hinner med ganska mycket även om man kanske bara spenderar en helg i Aten. Om man har möjlighet att övernatta i Plaka har man nära till det mesta.

Areios Pagos

Areopagen är en kulle i Aten, som ligger väster om Akropolis. Här låg Atens rådsförsamling. Areios Pagos betyder egentligen Ares klippa och skall ha fått sitt namn av att här blev Ares dömd av gudarna för att ha mördat Poseidons son Alirrothios. Allt enligt den grekiska mytologin.

Panatenska stadion

Denna magnifika olympiska stadion byggdes redan på 300-talet före kristus av Lykourgos. Under århundranden har stadion renoverats i ett antal omgångar. Senast inför det första OS i modern tid år 1896. Naturligtvis har också romarna i vissa tidsepoker huserat på stadion, då med mycket blodiga skådespel.

Pnyka

Pnyka är egentligen inte så pampigt att besöka. Det är bara en liten bergig klippa med en flat plattform. Men Pnyka ligger i ett lummigt parkområde och här kan vara skönt att vandra som rekreation för att några timmar slippa det larm och oväsen man utsätts för inne i centrala Aten. Det var vid Pnyka som athenarna samlades för att höra talare som Themistokles, Perikles och Demosthenes.

Nikes Tempel

Detta tempel är helt fyrkantigt och har kolonner på alla sidor och är gjort av marmor från Pentoli. Detta mycket vackra tempel uppfördes som ett minnesmärke efter det att grekerna hade segrat över perserna.

Om man inte hinner besöka Nikes tempel kan man besöka Akropolis museum för här finns smakprov från Nikes Tempel. Till exempel kan man se den underbara Nike i museet.

Dionysosteatern

Dionysosteatern är uthuggen ur Akropolisklippan och här sägs det grekiska dramat ha fötts. Dionysosteatern är världens äldsta amfiteater. I denna teater hölls två gånger per år Dionysosfester. Vid dessa fester arrangerades också teatertävlingar och många stora dramatiker deltog här med teaterstycken. Här uruppfördes stycken av bland annat Aiskylos, Sofokles, Euripides och Aristofanes för att nämna några. Det här var en enorm teater som kunde rymma så mycket som nästan 1700 åskådare.

Dionysos är väl främst känd som den grekiska mytologins vingud, men en annan viktig uppgift för Dionysos var att vara skådespelarnas gud. Intressant att veta kan vara att Dionysos fader var den mäktiga guden Zeus och hans moder var en människa. Tyvärr dog kvinnan direkt efter kärleksakten. Guden Zeus lät då Dionysos växa färdigt i sitt lår.