Akropolis

Akropolis är inget som är unikt för Aten. De flesta grekiska städer hade ett Akropolis men Atens akropolis räknas som ett av de viktigaste monumenten i världen. Namnet betyder egentligen ”överst i staden”.

Akropolisklippan höjer sig 150 m över havet och byggdes på Perikles tid som en gudarnas boning. Eftersom man byggde för gudarna sparades inga kostnader. Man använde sig endast av den dyraste marmorn och av de bästa arkitekterna. Akropolis ligger på en avlång och brant stupande kalkstensklippa och det går endast att vandra upp till toppen från den västra sidan. Här uppe finner man, förutom det berömda templet Parthenon, också Niketemplet, Propyléerna, Hefaistos och Erektheion. Alla dessa tempel byggdes under Perikles tid.

Parthenon

Akropolisklippan kröns av templet Parthenon. Detta tempel är tillägnat gudinnan Pallas Atena. Atena vann, enligt myten, kampen om att bli Atens skyddgudinna mot havsguden Poseidon. Poseidon skapade den första hästen. Atena skapade det första olivträdet. Eftersom atenarna ansåg att olivträdet var det mest överlägsna vann Atena kampen. Ordet Parthenon betyder ”jungfrukammaren” och med det menas då att templet är Atenas kammare.

Parthenon är inte den bäst bevarade byggnaden på Akropolis klippa, men det har ansetts vara det mest perfekta doriska tempel som någonsin byggts. Templet hade mängder av marmorskulpturer både invändigt och utvändigt. Tyvärr har de flesta av dessa skulpturer gått förlorade och endast ett fåtal har bevarats. Eftersom hela templet är tillägnat gudinnan Atena finns på Parthenons sidor mängder med skildringar av Atenas födelse och liv. Här finns också skildringar av Atenas strid mot havsguden Poseidon.

Parthenon är byggt på ett mycket speciellt sätt och många gånger tog arkitekten hjälp av optiska synvillor. Kolonnerna står inte helt raka utan lutar något inåt. De är inte heller helt jämntjocka utan är lite bredare på mitten. Detta gjordes för att kompensera för perspektivförskjutningar och resultatet blir faktiskt att för betraktaren är pelarna absolut raka.

Längst inne i det heligaste rummet stod den enorma statyn av Pallas Atena. Den var hela 10 meter hög och tillverkad av marmor. Pallas Atenas ögon var gjorda av juveler. Tyvärr finns denna staty inte kvar i Parthenon idag. Det är faktiskt en svensk man vid namn Königsmarck som är orsaken till detta. Königsmarck var inhyrd amiral för den venetianska armén och för att kunna besegra turkarna skickade han iväg en kula mot Akropolis. Tyvärr hade turkarna sitt vapenförråd i Parthenon och när kulan träffade templet blev det en enorm explosion. Stora delar av det underbart vackra templet förstördes och så även den ovärderliga statyn av Pallas Atena.