Kyrkor

I Aten finns väldigt många vackra stora och små kyrkor. Jag har valt att tipsa om tre av dem: Kapnikarea, Mitropolis och Panagia Gorgoepikos.

Kapnikarea

Atens stora shoppinggata heter Ermou och här ligger denna vackra lilla kyrka från 1000-talet. Tidigare låg på denna plats ett tempel tillägnat Pallas Atena. När templet revs byggdes istället denna kyrka för jungfru Maria. Kyrkan är väl värd ett besök och det känns ganska fantastiskt att lämna den hektiska gatan utanför och kliva in i denna svala, lugna kyrka.

Mitropolis

Mitropolis är Atens stora katedral och det är här den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen har sitt säte. Man bör inte missa att besöka katedralen då man semestrar i Aten; den är magnifik. Här finns mängder av helgonbilder och reliker och grekisk-ortodoxa anhängare besöker katedralen i massor för att vörda dessa reliker.

Panagia Gorgoepikos

Bredvid den stora katedralen ligger den mindre kyrkan Panagia Gorgoepikos. Denna kyrka uppfördes faktiskt på resterna efter ett tempel tillägnat Eileithia. Hon var förlossningarnas gudinna.