Plaka

De flesta turister föredrar att både äta och bo i den gamla staden Plaka under vistelsen i Aten. Plaka ligger i centrum och här är det mycket nära till allt man vill se.

Plaka är ett mycket charmigt område. Här kan man vandra omkring i gränderna som är fulla av tavernor, restauranger, barer, nattklubbar och souvenirbutiker. Det är underbart att vandra omkring här i ljumma kvällar och det är ett mycket bra tips att förlägga sina sena middagar här. I Plaka finns också den romerska marknadsplatsen och än var man befinner sig ser man den mäktiga borgklippan Akropolis.

Att vandra omkring i Plaka är egentligen ganska skönt eftersom nästan alla gator är gågator. Men, man bör ändå se upp när man korsar gatorna så man inte blir påkörd av någon moped eller cyklist. Det finns två stora gator i Plaka: Kydatheneon och Adrianou. Kydatheneon börjar ungefär vi Syntagman och Adrianou börjar vid Monastiraki och slutar i den gamla agoran.

Plaka är fullt av gatumusikanter, blomsterförsäljare och fotografer. Restaurangerna har oftast bord ute på gatan och restaurangägarna försöker ofta få den förbistrosande turisten att stanna och äta på just hans restaurang.

Turkiska badet

I Plaka finner man det enda kvarvarande turkiska badet. Dessa bad byggdes i mängder i Grekland och Aten under den tid i Greklands historia då landet tillhörde det Ottomanska riket. Då Grekland blev självständigt förstörde grekerna i stort sett alla sådana bad.

Det turkiska badet i Plaka ligger på Kyristou. Man kan tänka sig hur skönt det skall ha varit att tvaga sig i dessa vackra miljöer på 1400- och 1500 talen. Tvättkaren är tillverkade av marmor och är mycket vackra mot de terrakottafärgade väggarna.